Conmax

Obvestilo: Izdelek CONMAX ni več v proizvodnji. Nudimo samo še servis.

Za zdravljenje urinske inkontinence (kakor imenujemo nehoteno uhajanje vode) se že skoraj dvajset let uporablja tudi ELEKTRIČNA STIMULACIJA. Ta stimulacija spodbuja zapiralni mehanizem sečnice, obenem pa tudi zavira mehur, da se prehitro in nekontrolirano ne krči. Tako se ustvarijo pogoji za boljše in daljše zadrževanje vode. Še več – po dolgotrajni uporabi električne stimulacije se prav lahko primeri, da se delovanje sečnice in mehurja tako uravnava, da nadaljnje zdravljenje in več potrebno. Zdravljenje z električnimi stimulatorji, ki so na voljo pri nas in po svetu, pa je zamudno: treba jih je nekaj mesecev uporabljati po več ur na dan!

Conmax je zasnovan drugače

CONMAX omogoča učinkovitejšo – močnejšo električno stimulacijo in zato je zdravljenje z njim kratkotrajno in praktično!

Zadostuje 20 minut dnevno, in večini bolnikov zadostuje enomesečno zdravljenje.

CONMAX predstavlja izboljšano verzijo analne ali vaginalne električne stimulacije in omogoča kratkotrajno zdravljenje za dolgotrajno izboljšanje urinske inkontinence. S takšno, kratkotrajno stimulacijo na domu, nepraktičnosti zaradi večurnega nošenja stimulatorja in zaradi odstranjevanja stimulacijskih elektrod pred uriniranjem ali odvajanjem blata, izginejo.

Opis Conmaxa

CONMAX napajajo baterije. Ima gumb, s katerim električno stimulacijo vključimo in naravnamo njeno jakost. Vključitev stimulacije nam kaže kontrolna lučka, ki utripa tem močneje, čim močnejšo jakost draženja nastavimo. Elektrode, preko katerih se električna stimulacija prenaša na tkivo, so vdelane v anatomsko oblikovane vložke, ki so s kablom povezani s stimulatorjem. Bolnicam priporočamo vložke za v nožnico, moškim in otrokom starejšim od 5 let pa vložke za v zadnje črevo.

Opis zdravljenja s Conmaxom

Električno stimulacijo izvaja pacient sam. Izbrani vložek bolnica oz. bolnik namaže z vazelinom in vloži v nožnico (zadnje črevo). Stimulacijo vključi in jo postopno veča. Priporočljivo je čim močnejše draženje, seveda pa ne tako močno, da bi bolelo. CONMAX avtomatično prekine z draženjem po 20 minutah. Tak postopek ponovi bolnik vsak dan do prenehanja (izboljšanja) težav z mokrenjem. (če po 30 dneh ne pride do izboljšanja svetujemo ponoven posvet z zdravnikom). Conmax je sredstvo izbora za zdravljenje:

  • urgente inkontinence
  • mešane urgentne in stresne inkontinence
  • stresne inkontinence
  • urgence in pogostnosti uriniranja

Tudi pri zdravljenju enureze pri otrocih je bilo zdravljenje s Conmaxom uspešno.

Rezultati zdravljenja

Električni stimulator za kratkotrajno zdravljenje urinske inkontinence so preizkusili strokovnjaki urološke klinike univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Doslej je bilo s tem načinom električne stimulacije uspešno zdravljenih. Že veliko število bolnic in bolnikov. Uspehe zdravljenja pri skupini 231 pacientov podaja graf . Razvidno je, da je bilo ozdravljenih oziroma pomembno izboljšanih približno 60 % bolnic oz. bolnikov.

Tehnične značilnosti

Mehanske

Dimenzije ohišja: 155 mm x 77 mm x 30 mm
Teža: 320 g (z baterijami)
Vaginalni vložek: fi 22 mm, dolžina 53 mm, teža 35 g
Analni vložek: fi 12 mm, dolžina 60 mm, teža 18 g

Električne

Amplituda impulza: 0-90 mA, pozitivni vrh (na 100-ohmskem bremenu)
Frekvenca: 20 Hz
Trajanje: 700 µs, pozitivni vrh
Maksimalni naboj impulza: 67.5 µC
Maksimalna srednja gostota toka: 6 µA/mm2
Maksimalna srednja gostota naboja: 0.3 µC/mm2
Impulz: tokovni, pravokotni, bifazni z uravnovešenim nabojem

Avtomatski izklop po 20 min.

Izvor energije

Štiri R6 IEC (1.5 V) baterije. Priporočamo alkalne celice.

Trajanje baterij

Več kot 20 ur, tj. več kot 60 stimulacij.

Opozorilo

Infekcije sečil in iztok iz nožnice je treba pozdraviti pred zadetkom uporabe CONMAXa Zdravljenje otrok in telesno ali duševno prizadetih naj nadzoruje odrasla oseba. Varnost stimulacije pri nosečnicah, med menstruacijo in pri bolnikih z vzpodbujevalci srčnega ritma (pacemakerji) ni ugotovljena!

Indikacije

Stimulacija s Conmaxom se priporoča pri pacientih z urgentno inkontinenco, mešano stresno in urgentno inkontinenco, stresno inkontinenco, urgenco in pogostnostjo uriniranja ter enurezo. Bolnicam priporočamo vaginalne elektrodne vložke, Moškim in otrokom pa analne vložke.

Kontraindikacije

Niso znane.

Stranski učinki

Iritacija (vnetje) sljuznice je možna, a redka. Zahteva le začasno prekinitev stimulacije.

Komplet za električno stimulacijo s Conmaxom vsebuje: stimulator, vaginali ali analni elektrodni vložek in navodila za uporabo.